Konsten att lyckas

IMG_0431

 

De senaste åren har jag haft förmånen att fota många bröllop, fler än 15 om jag räknat rätt. Och även om alla bröllop är unika och har sin egen prägel, finns ändå mycket som är gemensamt:

1. Förväntningar på topp
Bröllopsdagen är en av de största dagarna i livet och förväntningarna är på topp. Brudparet är glada men är oftast också lite extra spända och nervösa för att allt ska bli så där bra som man tänkt. Som fotograf gäller det att behålla lugnet och hela tiden ligga steget före. Att vara närvarande och fånga stunden samtidigt som man har flera nya motiv i tankarna. Lyckas man hålla den balansen på ett bra sätt, kan man vara både kreativ och effektiv – och inte minst – överträffa brudparets förväntningar.

2. Tacksamt motiv
Brudparet är vackert, kläderna fina och miljön runtomkring är noga utvald. Perfekta förutsättningar, eller hur? Njae, riktigt så enkelt är det inte.. Det gäller att få till både ljus och komposition i bilderna, men inte minst känsla. Vad vill jag förmedla i bilden? Hur kommer brudparets personligheter fram på bästa sätt? Vilken miljö och bakgrund passar bäst? Och så vidare. Här finns inga enkla knep – det viktigaste är att våga testa sig fram och våga göra fel. Ibland kan det faktiskt bli riktigt, riktigt bra.

3. Nåt går alltid snett
Slappna av. Det spelar ingen roll hur mycket man planerar – det finns alltid saker som kan gå fel. Så är det bara. Här kommer erfarenheten in – om man har varit med ett antal gånger tidigare så vet man också hur man ska göra när nåt oväntat händer. Visst, det finns en del tips och trix att tänka på i förväg, men det gäller också att vara flexibel och hela tiden vara beredd att tänka om.

Kreativitet föds i att våga bryta mönster och tänka nytt. Att alltid göra det lite bättre nästa gång. Ibland kan det faktiskt bli riktigt, riktigt bra.