Blog

Konsten att lyckas

IMG_0431

 

De senaste åren har jag haft förmånen att fota många bröllop, fler än 15 om jag räknat rätt. Och även om alla bröllop är unika och har sin egen prägel, finns ändå mycket som är gemensamt:

1. Förväntningar på topp
Bröllopsdagen är en av de största dagarna i livet och förväntningarna är på topp. Brudparet är glada men är oftast också lite extra spända och nervösa för att allt ska bli så där bra som man tänkt. Som fotograf gäller det att behålla lugnet och hela tiden ligga steget före. Att vara närvarande och fånga stunden samtidigt som man har flera nya motiv i tankarna. Lyckas man hålla den balansen på ett bra sätt, kan man vara både kreativ och effektiv – och inte minst – överträffa brudparets förväntningar.

2. Tacksamt motiv
Brudparet är vackert, kläderna fina och miljön runtomkring är noga utvald. Perfekta förutsättningar, eller hur? Njae, riktigt så enkelt är det inte.. Det gäller att få till både ljus och komposition i bilderna, men inte minst känsla. Vad vill jag förmedla i bilden? Hur kommer brudparets personligheter fram på bästa sätt? Vilken miljö och bakgrund passar bäst? Och så vidare. Här finns inga enkla knep – det viktigaste är att våga testa sig fram och våga göra fel. Ibland kan det faktiskt bli riktigt, riktigt bra.

3. Nåt går alltid snett
Slappna av. Det spelar ingen roll hur mycket man planerar – det finns alltid saker som kan gå fel. Så är det bara. Här kommer erfarenheten in – om man har varit med ett antal gånger tidigare så vet man också hur man ska göra när nåt oväntat händer. Visst, det finns en del tips och trix att tänka på i förväg, men det gäller också att vara flexibel och hela tiden vara beredd att tänka om.

Kreativitet föds i att våga bryta mönster och tänka nytt. Att alltid göra det lite bättre nästa gång. Ibland kan det faktiskt bli riktigt, riktigt bra.

Höstbröllop

Årets sista bröllop blev ett höstbröllop. Fler bilder finns i portfolion www.creativejohan.com

IMG_4984-2

 

IMG_4527-2

 

IMG_4191

 

IMG_4451

 

IMG_4141

 

IMG_4379

Signaturbilden

 

 

Det har blivit ett antal bröllop genom åren, och varje bröllop är unikt. Olika stil, olika personligheter, olika platser, och olika årstider. Ändå finns någon slags röd tråd som ytterst handlar om att fånga det vackra och fina i det som är en av de största dagarna i livet. Samtidigt är utmaningen att varje gång hitta det unika. Det är just detta som gör det så roligt med bröllop; varje gång gäller det att tänka nytt.

Ändå finns det bilder som jag gång efter gång återkommer till. Bilden nedan är en sådan. För något år sedan tog jag en liknande bild, men jag har haft möjlighet att komma tillbaka till den om och om igen. Kanske man kan se det som min signaturbild.

IMG_5482

 

 

Till helgen är den dags igen. Denna gång min kusin som gifter sig på min hemort. Det ska bli riktigt kul att fota just där! Vem vet, kanske det blir en liknande bild även då..? 🙂

Fotoutställning som ger mersmak

Förra söndagen fick jag möjlighet att ställa ut ett antal av mina bilder. Fantastiskt roligt att få en möjlighet att visa upp sina bilder och se hur folk verkligen uppskattar det. Bara en sån sak. Speciellt roligt att få berätta bakgrunden och tankarna bakom en bild, vilket ibland kan vara en lång process och ibland en ren tillfällighet.

Att dessutom kunna bidra till att utsatta barn får en framtid, det gör det hela ännu roligare. Alla bilder som ställdes ut kunde man nämligen köpa till förmån för Love Nepal (www.lovenepal.se) som jobbar med att hjälpa de som allra bäst behöver det. Tillsammans med Katarina Ratcliffe (www.brakatarina.com) fyllde vi Galleri Hagman på söder i Stockholm, och många nyfikna kom och tittade. Totalt sålde vi för drygt 6000kr på två timmar!

Detta med att ställa ut är definitivt nåt jag vill göra igen (även på hemmaplan). Det ger verkligen mersmak! Men det finns även tankar om många andra spännande projekt…

 

 

 

 

 

Bröllopssommar

Denna sommar har inneburit en rad bröllop. De flesta i början av sommaren. Jag fotograferade 3 bröllop på 4 veckor så det var mycket att göra ett tag.. Men å andra sidan är det ju roligt också 🙂 Nedan ser ni några bilder från sommarens första bröllop:

 

 

 

 

 

Nya barnbilder…

Förutom bröllopsporträtt är nog barnporträtt en av favoriterna. Inte alltid det lättaste motivet att fota, men när allt funkar så kan det bli väldigt bra. Här är några bilder från häromveckan när jag fotade några vänner, och framför allt lilla Nathalie. Hon gjorde ett jättebra jobb måste jag säga 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audreyfied

Vilken tjej vill inte vara som Audrey Hepburn?? Mathilda är en av dem som tar det ett steg längre; sminkar sig och klär ut sig till Audrey en helt vanlig lördag. Efter flera timmars förberedelse var det till slut min tur att dokumentera… Här är resultatet – rätt likt va?

 

 

 

 

 

En dag i backen

Är det sportlov så är det! Även om man ger sig ut när veckan nästan är slut. Det blev i alla fall lite skidåkning med Mathilda, Martin och Rut. Imponerande att se hur Rut, 4 år, far nerför backarna efter bara några dagars träning. Hon till och med plogade sig nerför tävlingsbacken. Hon har den där perfekta balansen mellan att vara modig och att vara försiktig och eftertänksam..

 

Full fart i den branta backen!

 

 

 

 

Martin, “Svarta faran”, ger sig på ett av sina mest fruktade hopp. Det gick bra även om det ser galet läskigt ut 😉

 

Det här skulle kunna vara jag. Men inte denna gång.

Kyla

Lördag, klar himmel och termometern visar -16 grader. Bara att klä sig varmt och ge sig ut på isen med andra ord. Några bilder blev det också:

 

 

 

 

 

 

 

Spontanporträtt

Nu var det ett tag sen jag visade porträttbilder här på bloggen, även om det har hunnit bli några plåtningar sen sist.. Bilderna nedan togs hemma hos familjen Johnsen, en söndag eftermiddag strax innan jul. Denna gång blev det en spontant planerad session, men bara man tar med lite lampor och annan utrustning så går det att få till en temporär studio nästan överallt – i detta fall i ett vanligt vardagsrum. Så här blev det i alla fall: